Pika ui, de kracht van Curacao

Photo by Sandie Clarke


Pika, de kracht van Curaçao


Gedurende mijn tijd bij de Marine, mocht ik het grote plezier ervaren om uitgezonden te worden naar de West, ofwel Curaçao.
En hoewel het anders aandoet dan Nederland geeft het gek genoeg toch ook een gevoel van Nederland weer.


Het eten is dan weer iets heel anders alhoewel dingen als erwtensoep en kaas het goed doen op dit eiland heeft Curaçao van zichzelf toch andere smaken.


Met genoegen denk ik ook terug aan het Antilliaans eten, het weer en de vrijheid.

Maar ook aan deze bijzondere smaakmaker, behalve heet heeft deze smaakmaker ook echt smaak. Het heeft me ook wel doen afvragen waar die bijzondere smaak uit voortkwam.


We kenden het natuurlijk wel als condiment bij de Marine en dan vooral bij de Nasi, maar een wezenlijk onderdeel miste hierin.


Het onderdeel wat voor mij het verschil maakte in de smaak?

Je gelooft het nooit: kruidnagel!


Dit gaf er voor mij een diepere laag aan, en nog steeds mag ik dit met smaak eten.

Natuurlijk wil ik jullie dit niet onthouden en dus bij deze het recept voor Antilliaanse Pika ui.


De ingrediënten:

  • Ui zonder ui geen pika ui dus we pakken twee grote uien

  • 2 madame Jeanette[*] ook bekend als “scotch bonnet”

  • azijn ongeveer 100 ml

  • wortel geraspt of zeer fijn gesneden

  • 2 eetlepel suiker

  • 4 kruidnagel

  • een teen verse knoflook

  • een theelepel zout



De bereiding:

  1. pel de uien en snipper deze

  2. verwijder het steeltje van de madame Jeanette en snijd deze fijn

(gebruik handschoenen of was goed je handen)

  1. rasp de wortel of snijd deze zeer fijn

  2. neem een steelpan en doe de azijn, suiker, kruidnagel en zout hierin.

  3. breng het geheel aan de kook en voeg hier de madame Jeanette aan toe

  4. zet het vuur zacht en voeg de knoflook toe geperst of fijngesneden.

  5. voeg nu ook de ui toe en breng het geheel aan de kook.

  6. als het geheel kookt voeg je de wortel toe

  7. zorg nu dat het geheel totaal onder staat zoniet voeg dan wat water toe

  8. haal de pan van het vuur en verdeel deze over een à twee glazen potjes

  9. deksel erop en klaar


Voor een beter resultaat laat je de pika ui tenminste een dag tot een week rusten in de koelkast, na ongeveer een week zal de sterkte en de smaak niet meer toenemen.

Heb je wat meer moeite met pittigheid kun je ook één in plaats van twee madame Jeanette gebruiken. Vanwege het feit dat je alles hebt gekookt en warm afsluit is je product nog beter bestemd tegen ongewenste bacteriën.


Variatietip!

Maak met deze pika ui ook eens een mayonaise!


  • neem een schaaltje en doe hierin een een theelepel kerriepoeder

  • een eetlepel vocht van de pika ui

  • twee eetlepels mayonaise

  • een eetlepel volle yoghurt

  • wat vers gesneden bieslook

  • een of twee lepels van je eigen pika ui

  • roer alles goed door en laat het geheel liefst een dagje doortrekken


Heerlijk bij grillgerechten en witvis, smullen maar!



*Madame Jeanette schijnt vernoemd te zijn naar een beroemde Surinaamse prostituee, dit omdat de peper aan vrouwelijke vormen doet denken, en ook wel de vorm heeft (met enige verbeelding) van een rok, het scheen dat de Madame altijd aardig “heet” was onder haar rok.


*let op! Om eerlijk te zijn wil ik hier geen claim leggen dat dit de echte originele pika is, zoals als elke saus of condiment voegt men naar eigen smaak ingrediënten toe of laat deze weg!


weet jij nog meer leuke variaties? laat het ons zeker weten


neem ook eens een kijkje bij onze facebook groep





Een reactie posten

0 Reacties