Duurzaam Broodrecept en Kerst Traktatie

Photo by Matt Seymour



Duurzaam Broodrecept en Kerst Traktatie


Duurzaam of Traditioneel



Ah kerst komt er weer aan, de tijd waarin een ieder die van eten houdt weer ruimschoots aan zijn of haar trekken komt.En niet alleen waar het eten betreft maar natuurlijk ook het maken.




Dit recept is afkomstig van een oud Engels recept en een klassieker op de Kersttafel bij vele Engelstalige gezinnen.


Deze pudding, plumpudding of Christmas pudding kan langere tijd bewaard blijven en volgens velen komt dit de smaak zeker ten goede.


Maar voor het recept van deze Engelse klassieker ter sprake komt wil ik jullie eerst verblijden met mijn eigen variatie op deze klassieker. Het is ook een manier om behalve van oud brood weer iets lekkers te maken, een manier om duurzaam met ons eten om te gaan.


Je kunt voor jezelf wat afwijken van dit recept, door voor bepaalde ingrediënten iets anders te kiezen.


Ik weet zeker dat je met dit recept geen flater zult slaan, want het is al op vele plekken getest en geserveerd en heeft daarbij altijd goede kritieken geoogst.


Maar genoeg nu, je wilt natuurlijk het recept.


Mijn eigen Broodpudding.


Wat heb je nodig:


  • 1 heel Brood (ik gebruik hier meestal oud brood voor, wit of bruin maakt niet uit)

  • 2 grote appels of 4 middelgrote

  • 300 gram gewelde rozijnen

  • 250 gram boter ( roomboter ongezouten)[margarine mag ook]

  • 300 gram bruine basterdsuiker [mag ook gewone kristalsuiker maar dit geeft iets minder smaak]

  • 1 eetlepel kaneel

  • 3 zakjes vanillesuiker of 1 eetlepel vanille extract[vloeibaar]

  • 1 zakje of 35 gram bakpoeder

  • 4 eieren

  • 100 gram bloem

  • 1 glas jus d orange of karnemelk

  • wat citroenrasp en sap van een halve citroen


voor extra smaak:

je kunt hier ook gedroogde zuidvruchten zoals abrikoos aan toevoegen,dadels en of vijgen doen het ook goed of geraspte sinaasappel, of sinaasappel schillen gekonfijt.

Een overheerlijke smaak krijg je met gedroogde kersen maar het is naar eigen smaak en budget.

Natuurlijk kan je ook een variatie aan noten erdoor verwerken, vooral walnoten, paranoten, amandel en hazelnoot leent zich hier uitstekend voor.

Zoals je merkt leent dit zich heel goed om er een hoop in te verwerken wat deze broodpudding bijzonder maakt. En door de vetstof en suiker blijft het geheel lang houdbaar.


De bereiding:


  • Snijd het brood zonder korst in stukjes, schil de appels en verwijder het klokhuis.Snijd ook de appel in blokjes.

  • Mix in een grote kom het brood, meestal verwijder ik de korst en snijd het brood in blokjes zodat het makkelijker verwerkt, de appel, de gewelde rozijnen en de overige droge ingrediënten.

  • Meng als laatste het ei en de jus d orange door het geheel.

  • Smelt de boter en meng deze door het geheel.

  • Werk alles even goed door zodat er een dikke vochtige massa ontstaat.

  • Stort deze in een ingevette en gebloemde schaal of bedek de schaal met bakpapier en stort het mengsel hierop.

  • Plaats het geheel in het midden de oven op een temperatuur van 180 graden celsius.

  • Bak het in een uur af wel even controleren na 45 min met een sateprikker.

  • Als het te veel kleurt bedek het geheel dan met aluminiumfolie om verdere verkleuring tegen te gaan.

  • Als de broodpudding klaar is keer deze dan om op een rooster om af te koelen.

  • Zelf bestrijk ik deze vaak met poedersuiker en water glazuur zodat het geheel nog langer bewaard kan blijven


Als dat lukt dan om deze zo lang te bewaren


Met de aanvulling van je eigen vulling maak je dit geheel nog feestelijker en komt het meer in de richting van de plumpudding, verschil is wel dat deze normaal gesproken gekookt wordt.

Dus daarom hier het klassieke recept voor plumpudding



De benodigdheden:

  • 250 gram boter (als je heel traditioneel wil zijn niervet)

  • 200 ml. brandy, rum of cognac, cointreau is ook heel lekker of grand marnier

  • rasp en sap van 2 citroenen

  • rasp van 2 sinaasappels

  • 1 handvol gekonfijte sinaasappel en citroenschil

  • 100 gr bigareaux je weet wel die gekonfijte kersen in rood en groen*

  • 3 grote eieren

  • 200 gram broodkruim (geen paneermeel!)

  • 200 gram krenten

  • 250 gram grote witte rozijnen

  • 250 gram sultana’s of blauwe rozijnen

  • 250 gram donkerbruine basterdsuiker

  • 100 gram bloem of volkoren meel

  • 100 gram amandelen fijngehakt

  • 100 gram blanke hazelnoten, geroosterd en fijngehakt

  • 1 grote goudreinet, geschild en fijngesnipperd of grof geraspt, Jonagold kan ook

  • 1,5 theelepels gemalen nootmuskaat liefst vers

  • theelepel kruidnagelpoeder

  • 2 theelepel kaneel

  • vanille aroma of het merg van een vanillestokje


De bereiding:

Voor een extra lekker effect kun je de vruchten de dag ervoor al lekker in de drank laten wellen.

Smelt het niervet, of boter en laat het een beetje afkoelen.

Meng alle natte ingrediënten door elkaar en meng alle droge ingrediënten.

Mix nu alles samen en werk het geheel door elkaar.



Oh nee het schip gaat te water!


Nu komt het mooie van deze pudding, en ook het meest aparte gedeelte.


Waar zijn tradities anders voor?


Wat heb je nodig?


1 grote diepe pan of soepketel

1 stuk kaasdoek of schone theedoek

1 stuk [slagers] touw [vraag om een stukje bij je echte slager

1 stuk bakpapier

een stok of spatel welke precies over de breedte van je pan past

goede moed en tijd over


De traditionele bereiding:


  • Spreid de kaasdoek of de gewassen en ongebleekte theedoek uit

  • Leg hier overheen een stuk bakpapier en stort hierop je beslag.

  • Je merkt dus metteen dat het niet te nat moet zijn maar traag vloeibaar

  • Pak nu je mengsel in door er een soort bal van te vormen, je pakt de punten bij elkaar en modelleert het geheel in een bal.

  • maak nu met de punten van de doek een knoop en werk hier het slagerstouw doorheen

  • Maak ook hier een knoop in en steek er je stok of spatel door.

  • Het is de bedoeling dat de onderkant van je bal net niet de bodem raakt waardoor deze zou kunnen aanbakken, hij moet zeg maar zweven in de vloeistof.

  • Zet je pan op het fornuis op de laagste stand, als het een gasfornuis betreft is het zelfs beter er een sudderplaatje onder te zetten.

  • Vul nu de pan met kokend heet water  tot je bal een kwart tot maximaal de helft onder water staat.

  • Dek je pan af met aluminiumfolie of deksel als dit past.

  • Het geheel moet nu ongeveer 6 uur koken op laag vuur of laagste stand kijk ieder half uur tot uur of er nog water bij moet de pan mag niet droog staan

  • Na maximaal acht uur het geheel verwijderen en laten afkoelen laat het geheel nog in zijn verpakking.

  • De volgende ochtend [ we laten deze de hele nacht afkoelen halen we het geheel uit zijn verpakking. We verpakken deze opnieuw in bakpapier en doek en bewaren deze liefst in een afgesloten blik op een donkere koele plek, of voor minimaal een maand in de vriezer.

  • Of tot aan kerstavond natuurlijk


Maar minder traditioneel en wat makkelijker


  • Stort het geheel in een puddingvorm met deksel, wel eerst even invetten of inspuiten,

  • het geheel plaats je in een kokend waterbad [kleine tip: plaats er een rekje onder of ander liefst slecht geleidend materiaal van ongeveer een centimeter dik] de puddingvorm  [afgesloten in het warmwaterbad plaatsen en in maximaal 8 uur koken.

  • Na te zijn afgekoeld bewaren in bakpapier en doek in blik op donkere plaats


De Grande Finale!


Het mooist van deze kerstpudding, is de show die erbij past op traditioneel kerst avond!


Wat moet je daarvoor doen:


  • De tijd nemen.

  • Niet bang zijn

  • En nog niet teveel gedronken hebben!


Wat ga je doen!


De kerstpudding ontdooit en uit blik laat je op de dag van gebruik nog even koken in doek en bakpapier. Een a twee uur [ja wil het traditioneel!] je kunt ook 5 a 7 minuten in de magnetron.

Plaats de pudding op een stenen bord of schaal en bestrooi met poedersuiker of glazuur mengsel poedersuiker en water of room


Wil je echt een speciale ervaring neem dan een glas cognac, rum of brandy en verwarm deze even kort in de magnetron of steel pannetje, verdeel deze heet over de pudding en steek deze aan (schrik niet van de vlam) vraag of iemand binnen het licht uitdoet of dimt terwijl jij de kerst pudding binnenbrengt, applaus zal zeker voor jou zijn met zo een show.


Wil je een beetje ondeugend doen?

Neem dan gewoon lekker twee zilver fonteintjes en sterrenregen en steek deze aan, jij toch wat vuurwerk afgestoken in corona tijd smakelijk eten






*Een bigarreau is een gekonfijte kers. Bigarreaux worden ook wel Franse vruchtjes genoemd. Op de doosjes waarin ze worden verkocht staat vaak de Franse meervoudsvorm bigarreaux.


Meestal worden deze kersen gekleurd, zodat ze helder rood, groen of geel zijn. Ze worden gebruikt voor het garneren van gebak, maar ook wel eens verwerkt in bepaalde chipolatapudding.


De bigarreau is niet hetzelfde als een maraschinokers of amarena-kers.[wikipedia]



Een reactie posten

0 Reacties