De pepernoot dankt zijn naam aan de specerijen

de pepernoot


Pepernoten, lekker hoor 


Het is alweer bijna zover dat de goede Sint zijn verblijf in Nederland weer achter zich laat en gaat overwinteren in Spanje. Maar voor het zover is vieren we nog even zijn verjaardag.


Toch apart hoor een feest waarbij je iemands verjaardag viert en een cadeau krijgt in plaats van geeft, hoe bijzonder.


Onlosmakelijk verbonden met deze periode zijn de pepernoten die worden uitgestrooid of uitgedeeld, al worden deze tegenwoordig steeds vaker verward met dat harde speculaas bolletje met kruiden,daarom dus kruidnoot!


Maar de pepernoot in zijn klassieke vorm is eigenlijk meer verwant aan de taai taai of honingkoek. Werd de pepernoot vroeger ook nog wel met peper gemaakt, waarbij de term “peper” niet al te letterlijk moet worden genomen (beter zou zijn om hiervoor specerijen te gebruiken, maar maak daar maar eens een naam mee), al was dit een destijds best vrij dure specerij, dit gaf de pepernoot ook wel zijn smaak naast natuurlijk de anijs. Ook het roggebloem zorgde ervoor dat dit mengsel dus eenmaal gebakken ook vrij lang bewaard kon blijven, wat op zich wel makkelijk is als je mee moet nemen uit Spanje!


Er zijn meerdere recepten te vinden op het internet betreffende de pepernoot, en op zich is deze best makkelijk te maken. Wil je echter de klassieke pepernoot gaan maken dan zul je iets meer moeite moeten doen, want het bestanddeel “Roggebloem” is niet echt iets wat makkelijk te verkrijgen is.


Wel maakt de Roggebloem je pepernoot wel erg lekker, dus is het, het zeer zeker waard!


Daarom eigenlijk twee recepten, het recept met roggebloem en een recept wat wat meer toegankelijk is voor iedereen, je raadt het al, zonder roggebloem.


Je zult zeker met deze pepernoot indruk maken en nogmaals als het je lukt om er wat van over te houden is deze ten minste drie dagen goed te houden. In een afgesloten trommel dat wel!


Dus daar gaan we, de Pepernoot.


De ingrediënten:

  • 400 gram bloem

  • 25  gram  bakpoeder

  • 175 gram honing

  • 75   gram stroop (de echte zeeuwse boerin natuurlijk!)

  • 1 theelepel anijszaad (gemalen)

  • 2 theelepels kaneel

  • ½ theelepel gemalen zwarte of 4 seizoenenpeper

  • snufje zout

  • 1 dl handwarm water

  • 0,5 dl karnemelk



De bereiding:


Mix de bloem, bakpoeder, gemalen anijszaad, kaneel, en peper door elkaar.

Verwarm de honing en de stroop in een pan het hoeft niet te koken maar mag zeker goed vloeibaar zijn.

Mix de vloeibare honing en stroop door het droge mengsel, gebruik hiervoor een spatel! of de mixer.

Meng de karnemelk door het geheel om de bakpoeder te activeren en begin met de halve hoeveelheid water erdoor te mengen.

Je hebt nu een stevig deeg, is het te brokkelig meng er dan nog wat meer water doorheen.

Maak nu een bal van het geheel en laat liefst een nachtje in de koelkast, maar ten minste 2 uur rusten!


Haal het deeg uit de koelkast en laat even een beetje op temperatuur komen.

Het is nu mogelijk het deeg te bewerken, je kunt het geheel ook nog kort kneden om het wat soepeler te maken.

Verdeel het deeg nu in acht stukken en rol er lange rollen van ongeveer een duim dikte, snijd er nu stukken ongeveer een duim dikte af, en bestuif met wat bloem.

Werk het geheel door elkaar heen zodat alles met een beetje bloem bedekt is.

Verdeel er wat slaolie over zodat het geheel straks makkelijk los te maken is.

Verwarm de oven voor op 180 graden

Verdeel de pepernoten op een met bakpapier beklede bakplaat, zorg ervoor dat je de pepernoten niet stapelt.

Bak de pepernoten in ongeveer 20 to 30 min tot ze goudbruin zijn.

Laat ze even afkoelen, doordat je ze met olie bewerkt hebt zijn ze eenmaal afgekoeld gemakkelijk los te maken,



De originele pepernoot met roggebloem


De ingrediënten:


  • 125 gram tarwebloem

  • 250 gram roggebloem (liefst type 0.0, een fijne maling dus)

  • snufje zout

  • 25 gram bakpoeder

  • 1 theelepel gemalen anijs

  • 2 theelepels kaneel

  • ½ theelepel gemalen zwarte peper

  • 1 dl water

  • 0,5 dl karnemelk

  • 200 gram stroop ( je raadt het al van de echte Zeeuwse Boerin)


De bereiding:

Meng rogge en tarwebloem, het zout, bakpoeder en de overige droge ingrediënten in een kom.

Verwarm de stroop en voeg deze toe aan de droge grondstoffen, meng deze met spatel of mixer met deeghaken.

Meng de karnemelk door het geheel om de bakpoeder te activeren en begin met de halve hoeveelheid water erdoor te mengen.

Je hebt nu een stevig deeg, is het te brokkelig meng er dan nog wat meer water doorheen.

Maak nu een bal van het geheel en laat liefst een nachtje in de koelkast, maar ten minste 2 uur rusten!


Haal het deeg uit de koelkast en laat even een beetje op temperatuur komen.

Het is nu mogelijk het deeg te bewerken, je kunt het geheel ook nog kort kneden om het wat soepeler te maken.

Verdeel het deeg nu in acht stukken en rol er lange rollen van ongeveer een duim dikte, snijd er nu stukken ongeveer een duim dikte af, en bestuif met wat bloem.

Werk het geheel door elkaar heen zodat alles met een beetje bloem bedekt is.

Verdeel er wat slaolie over zodat het geheel straks makkelijk los te maken is.

Verwarm de oven voor op 180 graden

Verdeel de pepernoten op een met bakpapier beklede bakplaat, zorg ervoor dat je de pepernoten niet stapelt.

Bak de pepernoten in ongeveer 20 to 30 min tot ze goudbruin zijn.

Laat ze even afkoelen, doordat je ze met olie bewerkt hebt zijn ze eenmaal afgekoeld gemakkelijk los te maken,


Je kunt het deeg ook uitrollen tot een dikke plak en er pepernoten uitsteken, of in lange banen en verdelen voor de smaak maakt dit niet heel veel uit


belangrijk is wel het deeg goed te laten rusten


Tja dan is het nu alleen nog wachten op langslopen nietsvermoedende mensen en deze pepernoten zo hard mogelijk in hun richting te werpen, onder het uitroepen van uw strijdkreet “Maak Sinterklaas weer groots, fijne verjaardag”


Uw begrijpt natuurlijk dat dit niet echt de bedoeling is, gewoon heerlijk verdelen en genieten met dit oer Hollandse feest, fijne Sinterklaas!



Meer van ons, of gewoon even meepraten? kijk dan ook eens op onze facebookpagina!


Een reactie posten

0 Reacties