Heerlijke Sambal uit eigen keuken

Sambal maar niet uit een potje


Wat is er beter dan de eigen toevoeging aan je gerecht.

Je neemt een bestaand onderdeel en maakt dat je eigen. Dat is ook metteen de uitdaging met koken.
Er zijn natuurlijk vele bestaande recepten, en ondanks het feit dat mensen vaak denken dit kan echt niet beter, vindt er iemand anders een combinatie uit of toevoeging wat het gerecht bijzonder maakt.

Met deze sambal, welke een goede toevoeging is voor "de ultieme tosti" kun je zeker voor de dag komen. Naast een goede aanvulling op de "de ultieme tosti" zijn er ook nog andere gerechten waar deze sambal goed tot zijn recht komt.

Nu blijft dan alleen nog de vraag hoe maken we deze sambal?

nou dat vindt je hieronder.


De ingredienten:

- een potje "basis" sambal oelek [je kunt ook een sambal zelf maken!]

- 2 middelgrote of een grote uit gesnipperd [zelf gebruik ik de rode deze keer]

- 2/3 teentjes knoflook

- stukje sereh [citroengras], ong een duim lang*

- stukje djahe [gember], ong een duim lang*

- sap van een halve limoen

- 2 a 3 eetlepel ketjap manis [naar smaak]

- 2 a 3 eetlepel suiker, mag ook vervangen door je eigen zoete invulling [appelstroop,honing of jam bijvoorbeeld]

- olie om in te bakken


* je kunt ook de gedroogde variant gebruiken, poeder dus. Het is wel belangerijk om deze juist te gebruiken. Voeg ze dus niet op het laatst toe!


De benodigheden:

- een pan om in te bakken

- een mes om mee te snijden

- een plank of bord om op te snijden

- een lepel voor het roeren 


De bereiding:

- maak de ui schoon en snipper deze

- pel de knoflook en snij deze fijn [een pers mag ook natuurlijk]

- maak de gember schoon en maak deze zo fijn mogelijk [of gebruik het poeder]

- snij een duim van de sereh af en halveer deze over de lengte [of gebruik het poeder]

- halveer de limoen

- zet de rest van de ingredienten klaar

- zet de pan op het vuur en verdeel daar ongeveer 3 eetlepels olie in

- voeg de ui, gember en sereh toe en bak deze [als je peder gebruikt wacht hier dan nog even mee]

- als de ui zacht is voeg dan ook de knoflook toe en bak deze even mee

- voeg nu de suiker toe en als je poeder gebruikt [gember en sereh] kun je deze nu ook toevoegen

- laat alles even een minuutje of twee bakken op hoog vuur maar niet aanbranden!

- als je merkt dat alles begint te verkleuren voeg je het limoensap toe

- voeg je sambal toe! [sambal oelek of je eigen sambal]

- bak dit geheel ongeveer een minuut of 5 af en toe omscheppen en pas op voor spetters!

- voeg de ketjap manis toe

- zet nu het vuur laag en plaats een deksel op de pan

- laat nog zeker een half uurtje rustig sudderen [langer is beter]

- verdeel het mengsel over een aantal bewaar potjes

- als je alles warm in het potje verdeeld en metteen een deksel erop plaatst gaat deze nog langer mee

- deze sambal blijft lang goed ook buiten de koelkast



*Tip maak met deze sambal ook eens het volgende, bijvoorbeeld na een avondje stappen of bij een snack moment

neem een witte of bruine boterham en besmeer deze met een goede laag pindakaas, met of zonder nootjes. verdeel hier een lepel [naar smaak] van de sambal over.

bestrooi deze met wat gebakken en gedroogde uitjes.

Deze combo van zoet en pittig, hard en zacht, smeuig en knapperig zal je zeker verassen.

Ook heerlijk met wat augurk en een lekker biertje..

Ik zou zeggen geniet ervan smakkelijk eten

neem ook eens een kijkje op

/r/KokenMeer

Een reactie posten

0 Reacties